2020. évi díjazott – Old Blue

OLD BLUE 

Kiemelt példamutatás a környezetvédelemben díj 2020.

 

Old Blue Mutass jó példát kampány a pozitív értékekértPlank János és Ildikó

Az Old Blue megálmodói és megalapítói, ahol a farmer újjászületik

 

Hogy jött az ötlet, hogy farmerek újrahasznosításával foglalkozzatok és új életet adjatok a már feleslegessé vált farmereknek?

János: Mindenképpen szerettünk volna olyan dolgot újrahasznosítani, amivel jelentős mértékben hozzájárulunk a környezetvédelemhez. A gyapottermelés nagyon terhelő a környezetre nézve. Annyi gyapot előállításához, amiből 1 kg farmer lesz, 20 m3 vizet tesznek tönkre és 30 deka vegyi anyagot használnak fel. Ezért esett a választásunk a farmerre. A CO2 lábnyoma pedig nagyobb, mint a benzinnek! Kevés környezet terhelőbb dolog van, mint a gyapottermesztés…

Mi az, ami motivál Titeket nap, mint nap a munkátokban, a küldetésetekben és mióta éltetitek az Old Blue-t?

János: Az Old Blue 6 és fél éve működik. Nagyon motiváló az, hogy nap mint nap valami kreatív szép dolgot állítunk elő olyan farmerekből, ami valahol már szükségtelenné vált, így új életet adunk neki, és jelentős mértékben szeretnénk hozzájárulni a bolygó fennmaradásához.

Milyen érzés férjként-feleségként együtt munkálkodni nap, mint nap, pláne egy ilyen fontos és szép küldetés mentén?

Ildikó: Jó érzés egy közös célért együtt tenni, mindig vannak új ötleteink, amiket aztán megvalósítunk. Szeretjük a munkánkat és azt, hogy ezzel jó példát tudunk mutatni másoknak.

Old Blue Mutass jó példát kampány a pozitív értékekértSok partnerrel dolgoztok együtt, akiknek fontos a környezetvédelem. Sok helyen olvasható, hallható a környezetvédelem fontossága. Ti hogy látjátok, Magyarországon az emberek mennyire környezettudatosak, vagy mennyire könnyű előmozdítani, segíteni a környezettudatosságot, és miképp lehetne e felelősségvállalást az emberekben, életükben még tovább növelni?

János: Úgy látjuk, hogy Magyarországon még van hova fejlődni ezen a területen. Viszont érezhetően egyre több ember számára válik fontossá a környezetvédelem, tehát elindultunk egy jó irányba és ezt jó látni.

Ildikó: János létrehozott egy csoportot azok számára, akik otthon varrva szintén újrahasznosított farmer termékeket készítenek a szűkebb környezetüknek. Mára közel 30.000 tagja van ennek a csoportnak, akik nap mint nap tesznek a környezetért.

Ha egy valamit kellene kiemelni, mi a legszebb emléketek, vagy mi az a pár momentum, ami igazán szívmelengető számotokra az Old Blue életében?

Ildikó: Amikor kaptunk egy csomagot, amiben újrahasznosításra szánt farmereket küldött egy kedves rajongónk egy szép levéllel, ahol gratulált a munkánkhoz. Azóta is  rendszeresen küldenek postán, vagy személyesen hozzák el a farmereket újrahasznosításra. Ez egy jó nyugtázása volt annak, hogy jó, amit csinálunk és van értelme a munkánknak.

Hogy látjátok, melyek azok az alapvető, pozitív értékek, melyek támogatják a Ti sikereiteket, illetve a csapatotok, küldetésetek sikerét és miért fontosak ezek a munkátok, akár életetek során?

János: Van egy közös nevezője a csapatunknak, a működésünknek: mindannyiunk számára fontos a környezetvédelem és az is, hogy a legjobbat adjuk a Megrendelőinknek. Nálunk mindenkinek lehet és van is ötlete, hogyan és mit lehetne újrahasznosítani még.

Old Blue Mutass jó példát kampány a pozitív értékekértA Ti meglátásaitok, tapasztalataitok szerint, segíthetnek a jó példák, a példamutató élettörténetek az életben, hogy sikeresebbek, boldogabbak, eredményesebbek, vagy akár könyezettudatosabbak legyünk? Esetleg volt olyan, hogy Titeket inspirált más ember, emberek élete, élettörténete, példamutatása?

János: Mindenképpen fontos a jó példamutatás, mert ösztönöz másokat is arra, hogy valamilyen formában tegyen a környezetvédelemért. Ez lehet egy szelektív hulladék gyűjtés, vagy az, hogy nem eldobható reklámtáskába vásárol valaki. Nem kell nagy dologra gondolni ahhoz, hogy valamit tegyünk a környezetünkért. Abban igyekszünk példát mutatni, hogy termékeinkkel minél több emberhez eljussunk.

Végezetül Ti, akiknek az életében ilyen kiemelt szerepet játszik a környezetvédelem és környezettudatosság, mit tanácsolnátok, hogy mire figyeljen valaki, milyen egyszerű lépéseket tud tenni, milyen irányelveket tud hozni az életében ahhoz, hogy ő is hozzájáruljon a környezetünk, a bolygónk megóvásához.

Ildikó: Első lépésként amit bárki megtehet, hogy elkezdi szelektíven gyűjteni a hulladékot. Környezetbarát mosószereket használ. Kevesebbet használja az autóját, és ha kell, akkor üzemanyag takarékosan megy vele.

 

Kapcsolat

Virágozz és Prosperálj Alapítvány
1165 Budapest, Rezgőfű u. 1.
Tel. 06 70 7761917
E-mail: info@mutassjopeldat.hu

Kampány célja

Divatba hozni az értékeket a társadalomban azáltal, hogy egyre többen állunk ki azon pozitív értékek fontosságáért, melyek a valódi boldogság és sikeresség alapjai.

© 20120. Minden jog fenntartva - Mutass jó példát kampány - Virágozz és Prosperálj Alapítvány - Adatkezelési tájékoztató