Józsa-Vincze Vivien Mutass jó példát kampányJÓZSA-VINCZE VIVIEN

Józsa-Vincze Vivien vagyok, egy vidéki kisváros református iskolájának népi ének tanára.

Egész gyermekkoromat áthatotta a népi kultúra világa: szerény, paraszti környezetben nevelkedtem egy festői szépségű faluban a Nyírség szívében.

16 éve foglalkozom az énekléssel. Kezdetekkor az éneklés szeretete vezérelte az utamat, de mára emellett az éneklés oktatását is ugyanolyan fontosnak tartom.

Hivatásomnak tekintem, hogy a gyorsan fejlődő, modern világ mellett a gyermekekkel, felnőttekkel megismertethessem a népi kultúra világát: egy lecsendesült világot, ahol lelki nyugalmat, támogató közösséget tudok nyújtani a rohanó emberek számára.

2012-ben felvételt nyertem az akkori Nyíregyházi Főiskola ének-zene alapszak, népzene szakirányra. 2017-ben diplomáztam immár a Nyíregyházi Egyetemen, majd Kisvárdán helyezkedtem el a Kisvárdai Református Alapfokú Művészeti Iskolában, mint népi ének tanár, valamint falumban, Gyulaházán ének-zene óraadói tevékenységet folytatok. 3 év alatt rengeteg gyermek érdeklődött az éneklés után és jó pár gyermeket tudtam arra ösztönözni, hogy a tehetségével művészeti iskolában folytassa tanulmányait. Jelenleg 3 gyermeket készítek népi ének-népzene pályára. 3 év alatt több tucat versenyszámban mutathatták meg a tanítványaim magukat, ahonnan rendszerint Kiemelt arany és arany minősítésekkel térhettek haza. Ezek a gyermekek közben a művészeti iskolánkban a Csemeték és Csicsergők Énekegyüttes tagjai is.

Józsa-Vincze Vivien Mutass jó példát kampányMűvészeti oktatásokban nem szenvedek hiányt, mivel falumban a Gyulaházai Asszonykórus és Citerazenekart is vezetem, valamint a Gyulaházai Hagyományőrző Csoportot (szinte minden generáció fellelhető benne: egészen a 2. osztályos gyermekektől kezdve a középiskolás diákokon át a középkorosztálytól egészen szépkorúakig, plusz egy vőfély) is a szabadidőmben. Az asszonykórus és citerazenekarral többször versenyeztünk már, ahol több arany minősítést is bezsebeltünk már röpke 2 év alatt, valamint népzenei találkozók, falunapok rendszeres fellépői vagyunk. A hagyományőrző csoportommal pedig jeles napi ünnepek templomi koncertjeink közreműködői, fellépői vagyunk, valamint a falu adventi gyertyagyújtásán, szüreti bálokon szerepelünk.

Szeretném, hogyha a falumban, ahol élek lenne egy összetartó közösség, ezért erőmön felül is teljesíteni szeretnék, így népzenei táncházas alkalmakat, teaházas meseesteket is szerveztem már.

Úgy vélem, hogy a legnagyobb hatalom a motiváló tanár kezében van, hiszen a mi példánk lebeg a gyermekek, de akár a felnőttek szeme előtt is. Ráirányítom a gyermekeket az úgynevezett “rögös útra”, amelyen a saját tapasztalatait, élményeit kell megélje, hogy a legvégén majd a csillagokig jusson.

Van az a Ghandi féle mondás, hogy: “Ahol szeretetre méltó egyéniségedet nem eresztik be, ott hassál jó példáddal.” (Mahatma Gandhi) Ezt a szemléletet próbálom a mindennapjaimban érvényesíteni: mások felé akár egy jó szóval, egy cselekedettel.

Éljük úgy az életünket, hogy azért is mutassunk jó példát, hogy ezzel elősegíthessük azt, hogy akár a környezetünkben is egy példamutató, összetartó közösség jöjjön létre, ahová minél több ember jószívvel tudjon csatlakozni!

 

Jelölve az alábbi díjra:

Kiemelt példamutatásért díj a közösségért 

 

Kapcsolat

Virágozz és Prosperálj Alapítvány
1165 Budapest, Rezgőfű u. 1.
Tel. 06 70 7761917
E-mail: info@mutassjopeldat.hu

Kampány célja

Divatba hozni az értékeket a társadalomban azáltal, hogy egyre többen állunk ki azon pozitív értékek fontosságáért, melyek a valódi boldogság és sikeresség alapjai.

© 20120. Minden jog fenntartva - Mutass jó példát kampány - Virágozz és Prosperálj Alapítvány - Adatkezelési tájékoztató