Mutass jó példát kampány Pálócziné Belényesi EnikőPÁLÓCZINÉ BELÉNYESI ENIKŐ

Tyukodi Közösségi Ház vezetője

Mit jelent számodra a Közösségi Ház vezetőjének lenni és mióta segíted a közösséged ily elhivatottan?

Enikő: 2018. február 1-jén, a Gyerekesély programon keresztül indult be a Tyukodi Közösségi ház, ahol én, mint vezető lettem. Nagyon bonyolult és nehéz út vezetett a mostani helyzetig, mivel a program beindulásakor, még nem volt, kész a Közösségi Házunk, viszont az elvárásokat tejesíteni kellett. Így próbáltam, próbáltunk olyan programokat szervezni, amik felkeltik a gyerekek érdeklődését. A nagyobb programjainkra, természetesen többen jöttek, itt próbáltam megragadni az alkalmat, hogy invitáljam a mindennapokba is őket.

Számomra a Közösség azt jelenti, egység, szeretet. Úgy gondolom, a Mi Közösségi házunk egy igazi családként működik, amit hétről hétre gyarapítunk, és növekszünk. Bízom benne, hogy a program végére 2022-re az egész Tyukodi lakosság részese lesz ennek a nagycsaládnak.

Számos gyerekprogramot szerveztek önzetlenül, többek között gyerekversenyeket, nyári táborokat, hagyományőrző programokat. Mi az, ami motivál a munkádban, mi a célod, a küldetésed?

Enikő: Igen, rengeteg gyerekprogramot szervezünk, valamint törekszünk arra is, hogy hagyományőrző programokat is szervezzünk, ahol a gyerekeket megismertetjük a régi szokásosakkal, hagyományokkal. Csináltunk tavaly egy generációk találkozóját is, ahol az óvodásoktól egészen a szép korúakig összegyűltünk, és az adott kor szokásait mutattuk meg egymásnak. Nagyon jó hangulatban telt az a nap, és még az elkövetkező években szeretnék ilyen és ehhez hasonló programokat csinálni. Jó volt látni, hogy a 3 évesektől a 90 évesig mindenki jól érezte magát. A nyári táborokat 2018–ban szerveztük először, ahol 20 fő volt, 2019 –re 35 főre gyarapodtunk, és ebben az évben 50 főre duzzadt, aminek nagyon örültünk, de egyben fárasztó is volt. Amikor viszont elfáradtunk a gyerekek mosolygó szempárjai újra feltöltöttek, és újult erővel mentünk tovább.

Az motivál, hogy látom a gyerekek elégedett és mosolygó arcát. Célom az, hogy a program befejeztével is tudjuk folyatatni, amit elkezdtünk. Valamint az a célom, hogy minél több gyerek legyen részese a programjainknak.

A sok-sok program közül melyik az, amely a legközelebb áll a szívedhez és miért?

Enikő: Hú ez nagyon jó kérdés, az összes programot szerettem, valamilyen szinten mindegyik közel állt hozzám, de ha választanom kellene, talán tavaly a Karácsonyi ünnepség, ami igazi családi délután volt.

 

Mutass jó példát kampány Pálócziné Belényesi Enikő

Ha egy valamit ki kellene emelni, mi a legszebb emléked, vagy mi az a pár momentum, ami igazán szívmelengető számodra a Közösségi Házhoz kapcsolódóan?

Enikő: Az, hogy a Közösségi ház révén, illetve a programok révén az iskolás, és óvodás gyerekek nagy része megismert, és amikor az utcán találkozunk, akkor hozzám szaladnak, megölelnek, van olyan, hogy egy egész osztály odaszalad.  Ez olyan jó érzéssel tölt el. Ekkor érzem, hogy érdemes ezt csinálni.

Mindazt, amit megvalósításra kerül általad, ahhoz kell egy csapat is, mégpedig nem is akármilyen. Mesélj egy kicsit, hogy hányan vagytok, ki milyen indíttatásból támogatja munkádat, törekvéseidet és szerinted mitől igazi csapat egy csapat?

Enikő: Ketten dolgozunk a Közösségi házban, de emeltet nagyon jó a kapcsolatunk a Biztos Kezdet gyerekház dolgozóival, akikkel számos közös programot szervezünk. Nagyon jó a kapcsolat az Öregek otthona dolgozóival, és időseivel. Jó kapcsolatot ápolunk az iskola, óvoda tanáraival, tanítóival, óvónőivel. Úgy gondolom, hogy a jó kapcsolat és az együttműködés a kulcsa a sikernek.

Hogy látod, melyek azok az alapvető értékek, melyek támogatják a Te sikereidet, a csapatotok sikerét?

Enikő: Legelső az alázat, a következő, ami szintén fontos az empátia, majd együttérzés, szeretet. Kölcsönös egymásra figyelés, mások véleményének tiszteletben tartása.

A Te meglátásod szerint, segíthetnek a jó példák, a példamutató élettörténetek az életben, hogy sikeresebbek, boldogabbak, eredményesebbek legyünk? Esetleg volt olyan, hogy Téged inspirált más ember élete, élettörténete, példamutatása?

Enikő: Igen, ezzel 100%-ban egyetértek. Segíthetnek, és motiválhatnak is. Engem teljes mértékben. Testvérem volt, akire felnéztem, amikor elkezdte az életmódváltást, ami engem is inspirált, és eredménye 50 kg mínusz. Én is próbálok jó példa lenni a gyerekeknek, például abban is, hogy a tiszteletadás alapvető eszköze, hogy köszönjünk egymásnak. Falun ez alap, sajnos viszont a fiatal korosztálynak teher. Arra próbálom nevelni őket, hogy ne felejtsenek el köszönni, és adják meg a tiszteletet. Ebben úgy mutatok példát, hogy ha sétálunk, akkor én mindenkinek előre köszönök.

Végezetül Te, mint sikeres, mindig mosolygó közösségvezető, mit tanácsolnál annak, aki jó vezetője szeretne lenni a közösségnek, egy csoportnak, melyek azok az értékek, nézőpontok, amiket célszerű szem előtt tartani, hogy igazi, összetartó közösség kovácsolódjon?

Enikő: Sosem hangsúlyoztam és soha sem éreztettem azt, hogy vezető vagyok. Úgy gondolom ez nagyon fontos, hogy ne „szálljunk” el. Bárki jött/jön segítséget kérni, mindig próbálok segíteni. A segítségnyújtás nagyon fontos.  Elismerem, ha hibázok, hiszen hiba nélkül ember nincs, és aki dolgozik, az hibázik. Mindezek mellett valóban egy pozitív, és mosolygós ember vagyok, aki nagyon szeret, nyüzsögni.

 

Jelölve az alábbi díjra:

Kiemelt példamutatásért díj a közösségért 

 

Kapcsolat

Virágozz és Prosperálj Alapítvány
1165 Budapest, Rezgőfű u. 1.
Tel. 06 70 7761917
E-mail: info@mutassjopeldat.hu

Kampány célja

Divatba hozni az értékeket a társadalomban azáltal, hogy egyre többen állunk ki azon pozitív értékek fontosságáért, melyek a valódi boldogság és sikeresség alapjai.

© 20120. Minden jog fenntartva - Mutass jó példát kampány - Virágozz és Prosperálj Alapítvány - Adatkezelési tájékoztató